Overeenkomst met Biolex brengt 108 miljoen euro binnen

Het Leidse biotechbedrijf OctoPlus heeft een lucratieve licentie-overeenkomst gesloten met de Amerikaanse partner Biolex Therapeutics. Het contract levert Octoplus maximaal 108 miljoen euro op.

De laatste maanden overleefde OctoPlus op overbruggingskredieten, en leek het einde nabij. Met deze overeenkomst is het bedrijf in één keer uit de zorgen en wordt het naar eigen zeggen zelfs een ‘positive cashflow company’.

Het is tevens voor het eerst dat OctoPlus serieus iets gaat verdienen aan zijn belangrijkste product, de PolyActive-techniek voor geleidelijke geneesmiddeldosering.

De overeenkomst betreft de verdere ontwikkeling van Locteron, een medicijn voor patiënten met chronische hepatitis C. Locteron is een recombinant alfa-interferon (codenaam BLX-883) uit de keuken van Biolex, verpakt in PolyActive. Het idee is dat je het maar eens in de twee weken hoeft in te nemen.

OctoPlus treedt tevens op als producent van de Locteron-monsters die nodig zijn voor klinische tests. Momenteel zitten die in fase 2a.

Afgesproken is nu dat de samenwerking voortaan niet meer met gesloten beurzen gaat, maar dat Biolex hoofdverantwoordelijke wordt en OctoPlus een betaalde toeleverancier. De betaling betreft 8 miljoen euro ineens, gevolgd door ‘milestone payments’ die kunnen oplopen tot 100 miljoen, en royalties als het lukt om Locteron op de markt te brengen. Bovendien betaalt Biolex de rest van de klinische tests, en de marketing.

bron: OctoPlus

Onderwerpen