Vingerafdrukken op papier kun je het beste zichtbaar maken door het papier te kleuren met nanotechnologie die niet op vet hecht. Het recept is zojuist verschenen in Angewandte Chemie.

Het idee gaat lijnrecht in tegen de heersende praktijk om de vingerafdrukken zélf zichtbaar te willen maken met diverse fysische en chemische foefjes. Met papier als ondergrond lukt dat vaak niet al te best, wat volgens de auteurs van het artikel waarschijnlijk ligt aan het feit dat de samenstelling van menselijk zweet sterk persoonsgebonden is.

Joseph Almog en collega’s van de Hebrew University of Jerusalem (Israëlische gedeelte) stellen daarom voor om een negatief van de vingerafdruk te maken. Dat doen ze door het papier te behandelen met nanogouddeeltjes die zijn gecoat met een bifunctioneel reagens. Mat dat laatste wordt een langgerekt organisch molecuul bedoeld met een sterk polaire kop die zich graag hecht aan de cellulosevezels in papier. Aan het andere uiteinde zit een zwavelgroep die aan nanogouddeeltjes hecht.

Behandel je papier hiermee, dan zullen de nanodeeltjes overal gaan zitten behalve op plekken waar een vetlaagje zit, zoals vingerafdrukken.

Doop je het papier vervolgens in zilverhoudende foto-ontwikkelvloeistof, dan slaat er alleen zilver neer op de nanodeeltjes. Dat deel van het papier wordt binnen twee minuten zwart terwijl de vingerafdruk ongekleurd blijft.

De Israëli’s tekenen er bij aan dat het alleen werkt met zweet dat op z’n minst een beetje talg bevat. Het pure vocht dat uit de zogeheten eccriene klieren komt, is kennelijk niet vet genoeg om de nanodeeltjes weg te houden. Hoeveel procent van de vingerafdrukken je hierdoor alsnog gaat missen, staat er helaas niet bij.

bron: Angewandte

Onderwerpen