Gijs Wuite wil biofysica introduceren op middelbare school.

“Wat te doen met een miljoen? Ik zou de natuurkundelessen op de middelbare school moderniseren. Dat lijkt mij de beste manier om een breder publiek op de hoogte te brengen van de biofysica, ofwel met natuurkundige kennis en gereedschappen biologische processen simuleren en kwantificeren. Zelf onderzoek ik DNA-eiwitinteracties en biofysische eigenschappen van virussen.

Zulk modern onderzoek op het grensvlak van de natuurkunde, biochemie en biologie blijft enorm onderbelicht. De natuurkunde die op school wordt gegeven stamt uit de vorige eeuw. Het traditionele beeld van natuurkunde is heel sterk. mensen denken daarbij aan kwantummechanica, elektriciteit en straling. Kortom, onderzoek en metingen aan dode materie. Er is een groot gat tussen dat beeld en de werkelijkheid. Biofysica is een van de snelst ontwikkelende gebieden binnen de natuurkunde en dat is nog niet doorgedrongen tot het publiek.

Momentum

Ik denk dat je met scholing – in tegenstelling tot voorlichting – een permanente verandering kunt krijgen. Het gaat om het momentum. Daarom zou ik met het miljoen acties organiseren om leraren op te leiden, lesmateriaal te ontwikkelen en bewustzijn te genereren.

We zouden door goede lessen op middelbare scholen ook veel meer studenten voor de studie natuurkunde kunnen enthousiasmeren. en dan met name studenten die graag op het snijvlak van natuurkunde met biochemie en life sciences willen werken. De huidige generatie natuurkundestudenten gaat uit van het klassieke idee van de fysica en hoort pas gaandeweg dat er ook een andere kant bestaat. Deze studenten hebben echter gekozen voor de klassieke variant en ik denk dat het een gemiste kans is voor al die studenten die niet weten van het bestaan van biofysica.”

Bron: C2W life sciences4, 7 maart 2009

Onderwerpen