Amerikaanse overheid: niet alle koolstof is grafiet

Bedrijven in de VS die koolstofnanobuisjes maken of importeren moeten voortaan eerst formeel toestemming vragen bij het Environmental Protection Agency (EPA). Dat heeft nog eens nadrukkelijk verklaard dat nanobuisjes een nieuwe stof zijn en niet gewoon de zoveelste vorm van grafiet.

Europa pakt het probleem iets anders aan. Per 8 oktober zijn koolstof en grafiet geschrapt uit ‘annex 4’ van de REACH-stoffenrichtlijn. Annex 4 bevat stoffen die gelden als ongevaarlijk, en de EU vond het iets te ver gaan om ook koolstofnanobuisjes daar automatisch onder te laten vallen.

Onder de Toxic Substances Control Act van 1976 was het altijd al verplicht om een ‘premanufacturing notice’ (PMN) naar het EPA te zenden vóórdat de productie startte. Maar tot nu toe kwam het bedrijfsleven er mee weg om gewoon ‘koolstof’ op de PMN te zetten, zonder te vermelden dat het om nanobuisjes ging.

“We zien in dit land een hoop bedrijven die nanobuisjes verkopen maar PMN’s hebben we nog niet gezien”, moppert Jim Willis, directeur van de chemicaliënafdeling van het EPA.

Willis kondigt aan dat ondernemers, die hun leven niet beteren, een boete van 25.000 dollar per dag tegemoet kunnen zien.

Overigens is nog onduidelijk of producenten nu ook verschil moeten gaan maken tussen verschillende, meer of minder toxische soorten nanobuisjes (enkel- of meerwandig, lengte…) of dat ze nu gewoon ‘nanobuisjes’ op de PMN mogen zetten.

bron: naturenews

Onderwerpen