In Texas is een onderzeeër te water gelaten die bestaat uit 244 atoomkernen. Er zit een Gronings motortje in dat loopt op uv-licht, blijkt uit een publicatie in Nano Letters.

Op volle kracht beweegt de unimolecular submersible nanomachine (USN, een subtiele verwijzing naar de Amerikaanse marine) zich 26 procent sneller dan wanneer hij passief in het rond diffundeert.

Het duikbootje van James Tour (Rice University) en promovendus Victor García-López ontstaat in 20 synthesestappen. Het is gebouwd rond een inmiddels klassiek motorontwerp van de Groningse onderzoeker Ben Feringa. Onder invloed van uv-licht gaat de ene helft draaien ten opzichte van de andere helft. In dit geval drukt elke omwenteling het molecuul zeker 9 nm weg. In de praktijk moet je denken aan een miljoen omwentelingen per minuut en in Tours woorden een breakneck speed.

De rest van het duikmolecuul bestaat uit een soort drijvers, voorzien van fluoroforen die rood oplichten onder een laser. Zo kun je zien waar het molecuul is gebleven en hoe hard het gaat.

Collega’s van North Carolina State University brachten de beweging in beeld, in een druppeltje acetonitril tussen twee dekglaasjes dat onder een confocale fluorescentiemicroscoop werd gelegd, met aan weerszijden een uv-bron en een rode laser.

Uiteindelijk hoopt García-López zulke duikbootjes de bloedbaan in te sturen met een lading medicijnen, maar het kan nog even duren eer het zo ver is.

bron: Rice University