Deprogrammeer een paar van je huidcellen tot stamcellen, laat ze zich herspecialiseren tot darmwandcellen, implanteer die in de nier van een levende muis en je hebt een pracht van een muismodel voor je persoonlijke darmaandoening. Het is priegelwerk maar het werkt, melden onderzoekers uit Cincinnati (VS) in Nature Medicine.

Je zou zo ook kunnen uitproberen welke medicatie het beste is voor jou persoonlijk. De dunnedarmfragmentjes in de muis hebben immers precies hetzelfde genoom als jijzelf.

De auteurs omschrijven die fragmentjes als ‘organoids’. Microscoopopnames laten zien dat de stamcellen zich braaf verder specialiseren, zodat je een stukje darmwand krijgt met alle verschillende celtypen die je in een mensendarm ook ziet, van slijmcellen tot omringend spierweefsel.

De muizennieren dienen daarbij vooral voor de bloedvoorziening, en misschien ook wel een beetje als levensechte kweekbodem. Uiteraard moet je wel een gemodificeerde muis gebruiken met een immuunsysteem dat het menselijke weefsel niet meteen afstoot.

Het recept om stamcellen te laten uitgroeien tot darmweefsel was al langer bekend. Dat is een kwestie van groeifactoren toevoegen. Tot nu toe had men dat echter alleen in een petrischaaltje gedaan. Die kweekbodem is duidelijk niet levensecht genoeg: je ziet wel een beetje darmfunctie ontstaan maar realistisch is het niet.

Wellicht dat het muismodel helpt bij het ontwikkelen van kweekmethodes voor veel grotere stukken vervangende mensendarm. Maar eer dát mogelijk wordt, zijn we ongetwijfeld vele jaren verder.

bron: Cincinnati Children’s Hospital Medical Center