Forensisch onderzoek profiteert van zoute hap

Criminelen met een voorliefde voor snelle maaltijden (‘processed foods’) laten kwalitatief betere vingerafdrukken achter. Dat stelt de Britse onderzoeker John Bond, die een methode heeft uitgevonden om die vingerafdukken beter zichtbaar te maken.

Bonds uitvinding heeft niets met het vet van de snelle hap te maken, en alles met het zoutgehalte. De methode kijkt naar de corrosiesporen, die vingerafdrukken op metaal achterlaten. Als de eigenlijke vingerafdrukken zijn weggepoetst, kun je de corrosie nog terugvinden. Het is zelfs mogelijk om de sporen te zien op de lege huls van een afgevuurde kogel.

Die corrosie blijkt sterker te zijn naarmate het zweet op de vingers meer zout bevat. En snelle happen bevatten vaak een overdosis zout, die vervolgens door het lichaam wordt uitgezweten.

Bond, die als forensisch onderzoeker werkt bij het politiekorps van Northamptonshire en een deeltijdaanstelling heeft bij de universiteit van Leicester, denkt er alvast voorzichtige conclusies uit te kunnen trekken over het postuur van misdadigers. De gemiddelde junkfoodliefhebber is nu eenmaal zwaarlijviger dan de gemiddelde liefhebber van gezond eten.

In een later stadium hoopt hij ook naar andere stoffen in hte zweet te kunnen kijken, en misschien zelfs ee chemische ‘vingerafdruk’ van zweet te kunnen maken die nog meer over de persoonlijkheid van de zweter zegt.

bron: University of Leicester

Onderwerpen