Britse onderzoekers denken verborgen tumoruitzaaiingen zichtbaar te kunnen maken met fluorescent kwalleneiwit. Mits iemand de camera voor ze betaalt, zo melden verschillende Britse media.

De ‘Virimaging’-methode van Norman Maitland en collega’s (Yorkshire Cancer Research Laboratory, York) borduurt voor op eerder werk met kwalleneiwitten dat in 2008 goed bleek voor een Nobelprijs. Het komt er op neer dat je een virus dat zich specifiek aan de metastases bindt, verrijkt met een gen dat codeert voor zo’n eiwit. Gebruik wordt gemaakt van een iets gemodificeerde versie die niet groen fluoresceert, maar rood of blauw.

 

In het begin is de hoeveelheid eiwit die zo in de tumoren terecht komt, veel te klein om te detecteren. Maar virussen plegen zichzelf snel te vermenigvuldigen, en daarbij neemt de eiwitconcentratie dusdanig toe dat je de fluorescentie zichtbaar kunt maken, ook als ze diep onder de huid of zelfs in de botten zit.

 

Maitland hoopt zo uitzaaiingen veel eerder te kunnen detecteren dan met de huidige scanners mogelijk is. Dan kan ook de behandeling sneller starten, met meer kans op succes. Voorlopig werkt het alleen in vitro; Maitland schat dat de erste klinische tests over een jaar of 5 kunnen beginnen.

 

Probleem is wel dat je een speciale camera nodig zult hebben om zó diep in het weefsel te kunnen kijken. Maitland kent maar één bedrijf dat zoiets op de markt brengt, ergens in de VS. Kosten: ongeveer 600.000 euro.

 

De inzameling is gestart.

 

bron: BBC News

Onderwerpen