Voor het eerst is het gelukt om de combinatie van een DNA-nucleosoom en een daaraan gebonden eiwit met atomaire resolutie in beeld te krijgen. Onderzoekers van Penn State University presenteren dit sterke staaltje van röntgenkristallografie deze week in Nature.

Tot nu toe bestonden er alleen plaatjes van nucleosomen en eiwitten afzonderlijk. Het heeft Song Tan en collega’s bijna 10 jaar gekost om de combinatie te laten uitkristalliseren, zodat zichtbaar werd hoe de onderlinge interactie precies in z’n werk gaat. Tot nu toe kon de wetenschap daar alleen maar naar gissen.

 

 

Nu kun je het gewoon van alle kanten bekijken.

 

Een nucleosoom is de basisbouwsteen van een chromosoom. Het bestaat uit een stuk DNA dat opgewonden zit rond een histon-eiwit. Verschillende andere eiwitten zijn in staat om zich aan zo’n nucleosoom te binden en de expressie van de genen ter plekke te regelen.

 

Het eiwit dat nu in beeld is gebracht heet RCC1, een afkorting voor ‘regulator of chromosome condensation’. De plaatjes laten zien dat zich twee van deze eiwitten tegelijk aan een nucleosoom binden, een aan elke kant.

 

De onderzoekers hoepen nu een idee te hebben hoe ze combinaties kunnen laten uitkristalliseren van nucleosomen en ándere eiwitten, die mogelijk veel interessanter zijn.

 

bron: Penn State

Onderwerpen