Ig Nobelprijsuitreiking zorgt voor jaarlijkse dosis hilariteit

De Ig Nobelprijs voor chemie wordt dit jaar gedeeld door Sharee A. Umpierre (University of Puerto Rico), Joseph A. Hill ( Fertility Centers of New England), Deborah J. Anderson (Harvard Medical School) en Chuang-Ye Hong, C.C. Shieh, P. Wu en B.N. Chiang (Taipei Medical University, Taiwan). De eerste drie publiceerden in 1985 in het New England Journal of Medicine dat Coca-Cola een effectief spermicide is, de andere vier meldden in 1987 in Human Toxicology dat het dat juist niet is. Wie gelijk heeft, is nog steeds niet 100% duidelijk.

De Ig Nobelprijzen zijn bedoeld voor onderzoek dat mensen "eerst aan het lachen maakt en daarna aan het denken zet". Ze worden jaarlijks uitgereikt tijdens een speciale ceremonie aan de Harvard-universiteit, een week voordat de echte Nobelprijswinnaars bekend worden gemaakt. Het winnen van een Ig Nobel wordt tegenwoorddig als een grote eer beschouwd, zij het alleen door wetenschappers met enig relativeringsvermogen.

Anderson laat weten dat haar onderzoek indertijd bloedserieus was. Er waren in die tijd vrouwen die het als anticonceptiemiddel of zelfs als bescherming tegen hiv-infectie gebruikten. Haar onderzoek toonde aan dat zaadcellen inderdaad het suikerwater opzuigen en dan onder de microscoop lijken te exploderen. Cola achter een zaadlozing aan spuiten is echter zinloos: de zaadcellen zwemmen daarvoor veel te snel.

In totaal werde tien Ig Nobelprijzen uitgereikt. Die voor voedingsleer ging naar Massimiliano Zampini (universiteit van Trento, Italië) and Charles Spence (Oxford) voor het leveren van het bewijs dat proefpersonen chips verser vinden smaken dan dat ze zijn wanneer je tijdens het eten kraakgeluiden laat horen.

De prijs voor fysica was voor Dorian Raymer (Scripps Institution of Oceanography) en Douglas Smith (University of California, San Diego) die vorig jaar PNAS haalden met het wiskundige bewijs dat een bos haren of elastiekjes altijd in de knoop zal raken.

De prijs voor biologie ging naar Marie-Christine Cadiergues, Christel Joubert en Michel Franc (Ecole Nationale Veterinaire de Toulouse, Frankrijk) voor de ontdekking dat hondenvlooien hoger springen dan kattenvlooien.

Met een publicatie die aantoont dat dure placebo's door patiënten als effectiever worden ervaren dan goedkope placebo's, sleepte Dan Ariely (Duke University, VS) de Ig Nobel voor medicijnen in de wacht.

De Ig Nobelprijs voor de vrede ging naar het Zwitserse volk dat een wet heeft aangenomen die voorschrijft dat planten ook hun waardigheid hebben en dat je er dus niet ongelimiteerd proeven mee kunt doen.

Er waren dit jaar geen Nederlandse winnaars.

Onderwerpen