Het maatschappelijk aanzien van leraren holt achteruit, blijkt uit onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) en Ecorys.

Op een lijst van 138 beroepen eindigde de docent lichamelijke opvoeding op plaats 86, de leraar basisonderwijs op 69 en de leraar bovenbouw havo/vwo op 43. Volgens de onderzoekers het niveau van een sergeant terwijl zo’n leraar in de jaren tachtig nog met een kolonel werd vergeleken.

 

Keerzijde van windenergie

Nu de eerste generatie windturbines buiten dienst gaat, hikt Duitsland aan tegen een groeiende berg afgedankte rotorbladen. Ze zijn gemaakt van glas- of koolstofvezelversterkte kunsthars, en de recyclingindustrie kan die materialen nog niet gescheiden terugwinnen. Volgens het Handelsblatt gaat het vanaf 2021 om 16.000 ton per jaar.

 

Medicijnen moeten goedkoper

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, voorheen Nefarma, werkt aan een keurmerk dat haar leden dwingt ‘verantwoorde’ prijzen te rekenen voor geneesmiddelen. Het moet speculanten buiten de deur houden, stelt directeur Gerard Schouw. Met de toezegging komt hij PvdA-Kamerlid Henk Nijboer tegemoet, die vindt dat de overheid moet ingrijpen in het farmaceutische prijsbeleid.

 

Groene aniline

Covestro heeft een proces ontwikkeld dat plantensuikers omzet in aminobenzeen oftewel aniline, via een combinatie van fermentatie en chemische katalyse. Op labschaal werkt het al en met Duitse overheidssubsidie komt er nu een pilotplant. Het is vooral een moreel succes: aniline wordt sinds 1834 bereid uit steenkool of aardolie en behoort daarmee tot de alleroudste voortbrengselen van de petrochemie.

 

Bank koopt Caldic

Joop van Caldenborgh stapt uit de chemie. De steenrijke eigenaar van het Wassenaarse museum Voorlinden draagt chemicaliëndistributeur Caldic over aan zijn zoon Olav en investeringsbank Goldman Sachs. Van Caldenborgh richtte Caldic in 1970 op; inmiddels is het naar schatting € 1 miljard waard.

 

Knudde zonder rietjes

In Californië wordt gepleit voor een verbod op plastic limonaderietjes in de horeca. Die gelden als symbool voor de wegwerpmaatschappij: in de gehele VS wordt het verbruik geschat op 500 miljoen per dag. De gemeente Berkeley, die al belasting heft op de bijbehorende frisdrank, overweegt zo’n verbod als eerste in te voeren.

 

Fijnchemiefusie

Het Zwitserse fijnchemieconcern Clariant fuseert met de Amerikaanse branchegenoot Huntsman. De combinatie, die ongeveer $ 20 miljard waard is, gaat HuntsmanClariant heten. Ze krijgt beursnoteringen in Zwitserland en in de VS; Huntsman-ceo Peter Huntsman wordt ceo en Clariant-ceo Hariolf Kottmann bestuursvoorzitter. Het hoofdkantoor komt in Zwitserland. Of het gevolgen heeft voor de Huntsmanfabrieken in Rozenburg is nog onduidelijk.

 

Kritiek op kruiden

Voedingssupplementen met sint-janskruid zijn niet wat ze lijken, meldt bioloog Hugo de Boer vanuit Oslo. Hij checkte er 78 met DNA-barcodingtechnieken en constateerde onwaarheden op letterlijk elk etiket. In één op de drie zat zelfs geen sint-janskruid. De Boer vond nergens gevaar voor de volksgezondheid maar waarschuwt dat niet alle toxische planten in zijn barcodecollectie zitten.

 

Opiumwet uitgebreid

Sinds 25 mei is 4-fluoramfetamine in Nederland een harddrug en dus verboden. De designer drug, ook bekend als 4FA of xtc-light, beschadigt hart- en bloedvaten en kan zelfs hersenbloedingen veroorzaken. Volgens het Trimbos Instituut is het vorig jaar minstens twee Nederlanders fataal geworden.

 

Siliconen voor Saoedi’s

Dow Chemical investeert ruim $ 100 miljoen in een fabriek voor acrylaatpolymeren in Saoedi-Arabië. Ook onderzoekt het de haalbaarheid van siloxanen- en siliconenproductie in dat land. Ceo Andrew Liveris, een grote fan van president Trump, kondigde de plannen aan tijdens diens recente bezoek aan Riyad.

 

Geld voor gentherapie

Voor de tweede keer in de geschiedenis is gentherapie verkocht aan een patiënt. In Milaan werd een kind behandeld met Strimvelis, waarmee GlaxoSmithKline de erfelijke immunodeficiëntie ADA-SCID zegt te kunnen repareren. De kuur kost € 594.000 en na de martktintroductie duurde het bijna een jaar eer iemand dat kon of wilde opbrengen. Strimvelis dreigt daarmee Glybera achterna te gaan, dat nog duurder was en nu weer van de markt verdwijnt na één betalende klant in vijf jaar.