Minister Kamp wil onder de afspraken met Shell en ExxonMobil over de gaswinning uit, zo schrijft hij aan de Tweede Kamer. De energiebedrijven zuigen te hard, suggereert berichtgeving in het Financieele Dagblad.

Het zou te maken hebben met de teruglopende aardgasbaten: als de Staat een groter deel van de opbrengst voor zichzelf kan claimen, verkleint ze het ontstane gat in de rijksbegroting.

Maar Kamp zou ook boos zijn over de manier waarop de energiebedrijven de afgelopen jaren toestemming kregen om méér gas te winnen in Groningen, terwijl de toezichthouder juist adviseerde om minder te gaan winnen vanwege het aardbevingsrisico. Heel vervelend was dat omwonenden dat laatste óók te horen hadden gekregen.

De afspraken in kwestie, onder ambtenaren bekend als het ‘gasgebouw’, zijn tientallen jaren oud en behoorlijk ingewikkeld. Kort samengevat is het gas van de Staat, die de winning uitbesteedt aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) waarvan Shell en ExxonMobil elk de helft in handen hebben. Het probleem is dat die twee ooit de belofte hebben gekregen dat ze Gronings gas mochten blijven winnen zolang het economisch rendabel was. en de komende jaren zit daravoor nog genoeg in de gasbel.

Het ándere probleem is volgens het FD dat er bij EZ te weinig ambtenaren zijn overgebleven met verstand van de materie. Het beleid rond de gaswinning is de laatste jaren verwaarloosd, zou blijken uit een rapport dat Kamp heeft laten opstellen door een adviesbureau.

Uiteraard weten ze bij Shell en ExxonMobil des te beter waarover ze het hebben. En kun je dus wachten op een parlementaire enquête waarin over een aantal jaren zal worden geconcludeerd dat die ambtenaren zich hebben laten belazeren.

Wat Kamp precies voor nieuwe afspraken in gedachten heeft, wil hij nog niet zeggen.

bron: FD