Genetisch gemodificeerde resusapen als Huntington-‘model’

Amerikaanse onderzoekers hebben vijf resusapen gecreëerd met een gemuteerd gen dat ze de ziekte van Huntington moet bezorgen. Een aapmodel voor deze ziekte geeft een beter beeld dan een muismodel, zo schrijven onderzoekers van de National Institutes of Health op de website van Nature.

Huntington is een erfelijke neurale aandoening. Mensen die ermee geboren worden, worden meestal niet ouder dan een jaar of vijftien. Tot nu toe kunnen geneesmiddelen alleen de symptomen een beetje bestrijden.

De belangrijkste oorzaak is een mutatie in het huntingtinegen (HTT) die ertoe leidt dat het gdoor dat gen geproduceerde eiwit een extra ‘staart’ krijgt van een reeks glutaminemoleculen.

De Amerikanen injecteerden 130 rijpe apen-eicellen met het gemodificeerde HTT-gen, gedragen door een lentivirus. Als marker zat er een gen bij voor groen fluorescent eiwit (GFP) in een tweede lentivirus.

Na bevruchting ontstonden 30 embryo’s die in acht draagmoeders werden teruggeplaatst. Uiteindelijk werden vijf aapjes geboren die allemaal drager van de gemodificeerde genen bleken te zijn.

Of de aapjes echt helemaal representatief zijn voor menselijke Huntington, is nog onduidelijk. Maar vooral de invloed van de ziekte op de hersenfuncties en het gedrag zou bij apen ‘menselijker’ moeten zijn dan bij de muizen die men tot nu toe gebruikte.

Over de ethische kanten van het onderzoek zullen de laatste woorden intussen nog wel niet zijn gezegd.

bron: NIH

Onderwerpen