Vera op den Brouw-Sprakel draaide lange dagen om octrooigemachtigde te worden.

“Ik wilde altijd verder in de academische wereld. Halverwege mijn promotieonderzoek in de chemie kwam ik erachter dat onderzoek doen toch niet mijn ding was; ik miste de commerciële kant.” Aan het woord is Vera op den Brouw-Sprakel (33), momenteel werkzaam als octrooigemachtigde chemie bij het Algemeen Octrooi- en Merkenbureau (AOMB). Ze overwoog het bedrijfsleven, maar dat veranderde op een congres tijdens haar promotie: “Ik sprak daar iemand die het octrooivak in wilde, dat leek me ook wel wat.”

LANGE DAGEN

Nog voordat Op den Brouw-Sprakel begonnen was met het schrijven van haar proefschrift was ze al aangenomen bij AOMB. Voor het vak van octrooigemachtigde moest ze flink aan de studie. “Ik werkte 4 dagen per week bij AOMB en ging 1 dag per week naar de opleiding. Om octrooigemachtigde te worden moet je een soort minirechtenstudie volgen. Het huiswerk hiervoor maakte ik in het weekend. Doordeweeks schreef ik tot 11 uur ’s avonds aan mijn proefschrift. Ik draaide het eerste jaar weken van 70 tot 80 uur tot mijn proefschrift af was.”

Het werk-/leertraject duurde 4 jaar. De eerste 2 jaar volgde op den Brouw-Sprakel de beroepsopleiding Nederlands octrooigemachtigde en daarna leerde ze door voor Europees octrooigemachtigde. “De opleiding is zwaar en heeft een laag slagingspercentage. Het was flink investeren, maar ik heb er nooit spijt van gehad. Het werk is namelijk geweldig!”

UITVINDERS

Maar wat doet een octrooigemachtigde precies? Op den Brouw-Sprakel: “Ik ben eigenlijk een technisch-juridisch adviseur. Een uitvinder komt bij mij met een bepaald idee, dan ga ik in de literatuur op zoek of er al zoiets bestaat.” De ideeën die binnenkomen zijn gevarieerd: bijvoorbeeld hartkleppen, betonverbeteraars, veevoer en glasvezels.

“Als het idee nog niet bekend lijkt te zijn, ga ik met de uitvinder om tafel om de technische details te bespreken. Vervolgens is het mijn taak om de octrooiaanvraag te schrijven en die in te dienen.” Als Europees octrooigemachtigde heeft ze ook te maken met buitenlandse collega’s. “De uitvinder geeft aan in welke landen hij zijn vinding verder wil beschermen.”

Het verkrijgen van een octrooi is een langdurig proces. “De aanvraag heb ik meestal in een paar weken geschreven. Het kan echter wel 3 tot 5 jaar duren tot een octrooi daadwerkelijk verleend is en zaken liggen soms wel een jaar stil. Als octrooigemachtigde ben je continu met verschillende dossiers bezig die zich in uiteenlopende fasen bevinden. Op het moment heb ik honderden zaken onder mijn hoede. Het leuke is dat je met veel onderwerpen in aanraking komt en veel over specifieke technieken leert.”

Aan studenten die overwegen om octrooigemachtigde te worden geeft Op den Brouw-Sprakel de volgende tip: “Het is een vrij abstract vakgebied en er gaat vrij veel tijd in de opleiding en zelfstudie zitten. Ga eens lunchen met een octrooigemachtigde om een goed beeld van het vak te krijgen.”

KADERTEKST

Wat weet je nog van je eerste sollicitatie?

“Ik heb maar één sollicitatie in mijn leven gehad. Het klikte, binnen een uur had ik de baan.”

Wat heb je gehad aan je studie scheikunde?

“Problemen aanpakken en snel teksten analyseren.”

Wat zou je doen als je dit werk niet deed?

“Iets in het onderwijs, dat heeft me altijd getrokken.”

Bron: C2W5, Carrière Magazine, 14 maart 2009

Onderwerpen