In Wageningen is een analysetechniek ontwikkeld die het verschil ziet tussen eko-eieren en gewone scharreleieren. Dat moet fraude tijdens de paasdagen tegengaan, hoopt Wakker Dier.

Het is een vervolg op een al in 1995 geïntroduceerde techniek die op basis van UV-spectrometrie het verschil zag tussen legbatterij-eieren en scharreleieren. Wakker Dier heeft daarmee een paar keer grootschalige eierfraude kunnen aantonen.

 

Die UV-techniet ziet echter geen verschil tussen scharreleieren, vrije-uitloopeieren en ‘biologische’ eko-eieren. Vandaar dat het RIKILT-instituut dit keer iets heel anders heeft bedacht, namelijk een ‘fingerprint’ van de carotenoïden die de gele kleur geven aan de dooiers. Biologisch gekweekte kippen krijgen ander voer dan gewone scharrelkippen, dus je mag verwachten dat er verschil in die carotenoïden zit.

 

Om die vingerafdruk te bepalen worden de carotenoïden geëxtraheerd uit de dooiers, en vervolgens gescheiden met HPLC-vloeistofchromatografie. De meetresultaten worden vervolgens ingevoerd in een algoritme dat van tevoren is ‘getraind’ met datasets waarvan de herkomst bekend is.

 

Uit een publicatie in het tijdschrift Food Chemistry valt af te leiden dat eko-eieren zo inderdaad feilloos kunnen worden herkend. Hun vingerafdrukken liggen namelijk heel dicht bij elkaar. Bij andersoortige eieren zit er vele malen meer variatie in; die vallen dan ook vrijwel altijd door de mand, behalve als hun vingerafdruk stomtoevallig in het ‘biologische’ gebiedje zit.

 

Het goede nieuws is dat een recente reeks test-aankopen bij Albert Heijn, C1000, Plus, Jumbo en Lidl heeft uitgewezen dat alle als ‘biologisch’ verkochte eieren ook inderdaad een biologische vingerafdruk vertoonden. Die ketens frauderen dus alvast niet.

 

bron: Wakker Dier

Onderwerpen