Organici creëren nieuwe generatie explosieven

Tetrazolen vormen de ideale basis voor nieuwe explosieven die krachtiger zijn dan TNT, het milieu minder belasten en de kans op vervelende ongelukjes verkleinen. Dat claimen Thomas Klapötke en Carles Miró Sabate (Ludwig-Maximilian-Universität, München) binnenkort in Chemistry of Materials.

Tetrazolen bevatten vijfringen met vier stikstofatomen en één koolstofatoom. De Duitsers zijn er in geslaagd om twee varianten in grotere hoeveelheden (enkele grammen) te synthetiseren: 5,5′-hydrazinebistetrazool (HBT) en bis(3,4,5-triamino-1,2,4-triazolium) 5,5′-azotetrazolaat (G2ZT).

Beide stoffen vormen kristallen met een relatief hoge dichtheid, dankzij een overvloed aan waterstofbruggen. Die laatsten zorgen ook voor een relatief hoge stabiliteit: het kost moeite om ze door schokken, wrijving of een elektrostatische ontlading te laten ontploffen. Als ze eenmaal ontleden, doen ze het echter heel heftig.

Het hoge stikstofgehalte voorkomt dat bij de ntleding veel toxische stoffen worden gevormd. De eerste proeven suggereren dat er voornamelijk stikstof (N2) vrijkomt, plus een beetje ammoniak en waterstofcyanide.

De onderzoekers waarschuwen wel dat mensen die hun experimenten na willen doen, zichzelf maar beter kunnen voorzien van stalen handschoenen, een met Kevlar versterkte labjas, een deugdelijke aarding tegen vonken, en oordopjes.

bron: ACS

Onderwerpen