Misbruik van menselijk groeihormoon blijft voortaan een aantal weken aantoonbaar. Tijdens de Spelen in Londen is er voor het eerst ervaring mee opgedaan, meldt de University of Southampton die de test samen met de University of Kent en King’s College ontwikkelde.

Het wereldantidopingagentschap Wada heeft de test goedgekeurd en twee Russische gewichtheffers, die meededen aan de Paralympics, hadden de ‘eer’ om als eersten voor 2 jaar te worden geschorst.

De test, waaraan 10 jaar is gewerkt, is gebaseerd op detectie van 2 eiwitten in het bloed. Een daarvan is de groeifactor IGF-1, een metaboliet van het misbruikte groeihormoon. Het andere is een N-terminaal propeptide dat in de bloedbaan terechtkomt bij de aanmaak van collageen type 3, en dat wel vaker is aangedragen als biomarker voor groeihormoongebruik.

Hoe die eiwitten precies worden gedetecteerd staat er niet bij, wel dat het pas sinds kort technisch mogelijk is. Er zal dus wel een uiterst gevoelige vorm van massaspectrometrie aan te pas komen.

Tot nu toe was groeihormoon slechts korte tijd na gebruik aantoonbaar. Sommigen vermoeden dat er daarom héél veel misbruik van wordt gemaakt. Het feit dat er tijdens de Spelen niet veel meer atleten zijn betrapt doet vermoeden dat het met het misbruik wel meevalt… of de nieuwe test is toch wat minder goed dan Wada beweert.

bron: University of Southampton

Onderwerpen