Tomaat heeft nu werkende antioxidanten dankzij genen leeuwenbekje

Donkerpaarse bijna zwarte tomaten zijn gezonder dan de gewone rode variant. Het Britse John Innes Centre en Plant Research International van de Wageningen Universiteit hopen dat hun paarse tomaat kan bijdragen aan een gezondere voeding. Nature Biotechnology publiceert deze week het onderzoek.

De paarse tomaten zijn gezonder door anthocyaninen, antioxidanten die veel verschillende soorten groenten en fruit een donkere kleur bezorgen. Zo zitten anthocyaninen in zwarte bessen, blauwe druiven, aubergine en frambozen. Bloedsinaasappels zijn donkerder dan gewone sinaasappels door een hogere concentratie anthocyaninen.

Ook bloemen bevatten vaak anthocyaninen. De paarse tomaat kreeg zijn kleur door twee genen van het leeuwenbekje. De concentratie anthocyaninen in tomaten was veel hoger dan in andere transgene planten.

Gewone tomaten krijgen hun rode kleur door een ander belangrijk antioxidant, lycopeen. Het nadeel van lycopeen is dat het alleen opgelost in vet werkzaam is. Vette tomatensaus bezit daarom meer werkzaam lycopeen dan waterige tomaten. Anthocyaninen zijn wateroplosbaar en ook in onbewerkte tomaten werkzaam.

De paarse tomaten bleken het leven te verlengen van muizen die het p53 gen missen en daarom extreem gevoelig zijn voor kanker. Muizen die voer kregen met paarse tomaten leefden gemiddeld veertig dagen langer dan muizen die rode tomaten moesten eten.

Bron: Nature Biotechnology

Onderwerpen