In de VS is een gentherapie-vaccin bedacht dat zorgt dat rokers geen kick meer krijgen van hun sigaretje. Dat maakt het gemakkelijker om met roken te stoppen, suggereren Martin Hicks en collega’s (Weill Cornell Medical College) in Science Translational Medicine.

Het vaccin, werktitel AAVantiNic, bevat de genetische code voor een antilichaam dat nicotine bindt. Het wordt verpakt in een adenovirus en dan eenmalig ingespoten. Het adenovirus nestelt zich in de lever, die vervolgens permanent het antilichaam gaat aanmaken.

Komt er vervolgens nicotine in het bloed terecht, dan zullen de antilichamen de meeste van die moleculen onderscheppen vóórdat ze de hersenen kunnen bereiken. Gevolg: je kunt roken zoveel je wilt maar je merkt er niets meer van.

Bij muizen werkt het alvast heel aardig. Behandel ze eenmalig met dit vaccin, spuit vervolgens nicotine in hun bloed, en de concentratie in de hersenen blijft 85 procent onder de normale waarde.

Het zou een alternatief moeten zijn voor pogingen om het eigen immuunsysteem aan te zetten tot het maken van antilichamen tegen nicotine. Dat laatste is al meerdere keren geprobeerd, zonder veel succes. Het nicotinemolecuul is waarschijnlijk net iets te klein om door het immuunsysteem als een bedreiging te worden gezien, en wat er dan nog aan antilichamen wordt aangemaakt heeft maar een heel korte levensduur.

De nu ontwikkelde gentherapie levert precies dezelfde antilichamen op, maar dan in een veel hogere concentratie. Vandaar dat je op deze manier wel een meetbaar effect kunt scoren.

Overigens duurt het nog jaren voordat de onderzoekers zo ver zijn dat ze een vergelijkbaar vaccin op mensen durven uit te testen.

bron: BBC News, Science Translational Medicine

Onderwerpen