Structureel beeld geeft inzicht in onderlinge communicatie

Onderzoekers zijn erin geslaagd een 3-D beeld te creëren van het gehele genoom in de celkern. Hiermee is de specifieke manier waarop het 2 meter lange DNA is opgevouwen voor het eerst zichtbaar. Het hele onderzoek met de resultaten staat gepubliceerd in Science.

De onderzoekers bouwden het model met behulp van Hi-C, een nieuwe, zelfbedachte methode die laat zien welke stukken chromatinesegmenten ruimtelijk dicht bij elkaar liggen, door ze te detecteren en te sequensen. Het team deed dit vervolgens met zoveel mogelijk segmenten en creëerde zo een soort contact-matrix. Computationele software berekende daarna – aan de hand van al deze informatie – een model.

Volgens onderzoeksleider Job Dekker is het resultaat een belangrijke stap in een veelbelovende richting, want de manier waarop een chromosoom zich vouwt heeft uiteindelijk consequenties voor expressiepatronen van genen. “Er vindt communicatie plaats tussen stukken DNA wanneer deze - ruimtelijk gezien - niet zo ver van elkaar liggen. Het 3-D beeld laat goed zien door welk DNA een bepaald stuk wordt omringd en dus beïnvloed wordt. Hier kunnen we heel veel van leren,” aldus Job Dekker in een interview met de BBC.


Onderwerpen