ExxonMobil zet de modernisering van zijn raffinaderij in Rotterdam definitief door. De hydrocracker wordt uitgebreid om schonere producten te kunnen leveren, liet het bedrijf vanochtend (29-10) weten.

De milieu-effectrapportage is al goedgekeurd, de vergunningen worden in januari 2016 verwacht en de ingebruikname heeft dan ergens in 2018 plaats.

Zelf noemt het energieconcern geen bedrag maar volgens het Havenbedrijf Rotterdam gaat het om een investering van iets meer dan $ 1 miljard, inmiddels 900 miljoen euro. Volgens Allard Castelein, president directeur van het havenbedrijf, is het een goed teken dat ExxonMobil voor Rotterdam kiest ondanks de lagere energiekosten elders in de wereld.

Het betekent tevens dat het voorlopig de enige raffinaderij in de regio Rotterdam is waarvan de toekomst de komende jaren verzekerd is. De Q8-raffinaderij leeft al maanden in onzekerheid over een mogelijke overname, en Shell heeft al eens laten doorschemeren dat voortzetting van de raffinaderij in Pernis beslist niet vanzelfsprekend is.

De uitbreiding hing al anderhalf jaar boven de markt. In eerste instantie waren er geruchten over een geheel nieuwe raffinaderij, wat verbazend zou zijn geweest vanwege de overcapaciteit op de raffinagemarkt en het feit dat ExxonMobil vorig jaar ook al een miljard dollar (toen nog 730 miljoen euro) in de raffinaderij in Antwerpen stak.

Toen vervolgens de vergunningsprocedure werd gestart, werd duidelijk dat het om uitbreiding van de bestaande hydrocracker ging.

Die uitbreiding verhoogt de capaciteit van de hydrocracker van 50.000 naar bijna 70.000 vaten (van 159 liter) per dag. Dankzij geavanceerde, door ExxonMobil gepatenteerde technologie met een nieuwe generatie katalysatoren kan de hydrocracker straks zwaardere aardoliefracties aan.

Eén van de producten wordt EHC Group II basisolie, een grondstof voor hoogwaardige smeermiddelen. Rotterdam wordt de eerste Europese ExxonMobil-locatie die deze basisolie maakt. Ze zal overigens niet ter plekke worden verwerkt, maar doorverkocht aan gespecialiseerde smeeroliefabrikanten.

De rest van de output van de hydrocracker bestaat uit diesel met een ultralaag zwavelgehalte, een product waar om milieuredenen steeds meer vraag naar is.

bron: ExxonMobil, Havenbedrijf Rotterdam, Reuters

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken