Enzymen uit darmbacteriën kunnen de bloedgroepen A en B efficiënt omzetten in bloedgroep O. Zo heb je in noodgevallen meer aan je donorbloed, meldden Canadese onderzoekers tijdens het zomercongres van de American Chemical Society in Boston.

Die omzetting is een kwestie van het verwijderen van suikerketens van het oppervlak van de rode bloedcellen. Die zogeheten ‘antigenen’ veroorzaken een immuunreactie als je bloedgroep A, B of AB toedient aan iemand met groep O.

Die antigenen lijken qua structuur sterk op een deel van de suikers waarmee mucine-eiwitten op de darmwand zijn gegarneerd. Darmbacteriën gebruiken die suikers als ankerpunt, maar ook als voedsel.

Dus gingen Stephen Withers en collega’s van de University of British Columbia in Vancouver op zoek naar de glycosidehydrolase-enzymen (zie de afbeelding voor een voorbeeld) die bacteriën plegen te gebruiken om suikers te verknippen. Dat ging met metagenomics-technieken. Je verzamelt alle DNA dat aanwezig is in het microbioom, dus ook dat van soorten die nooit formeel zijn beschreven. Je knipt de oogst in stukjes die je elk in een ander exemplaar van E.coli monteert. Je kweekt die coli’s elk afzonderlijk (in een 384-well plaat) op voedingsbodems die synthetische kopieën van de suikers in kwestie bevatten. De exemplaren die daarop gedijen, hebben kennelijk een stuk DNA meegekregen dat codeert voor een glycosidehydrolase.

De ACS heefter een filmpje van laten maken:

 

Het leverde een groep enzymen op die nu al dertig keer actiever zijn dan alle reeds bekende glycosidehydrolases. Via directed evolution hoopt Withers ze verder te verbeteren, zodat ze interessant worden voor grootschalige bloedgroepconversie.

bron: ACS

Onderwerpen