Een groep Duitsers ontwikkelde een sensorfolie voor verpakkingen die van kleur verandert als voedsel begint te bederven. Zo kun je het tenminste zien als voedsel niet meer eetbaar is.

De sensorfolie verandert van geel naar blauw in aanwezigheid van biogene amines. Deze amines ontstaan door decarboxylering van aminozuren. Deze reacties vinden plaats bij voedselbederf, met name bij vlees en vis. Amines zijn ook verantwoordelijk voor de onplezierige lucht die met voedselbederf gepaard gaat.

De sensorfolie kan in verpakkingen geïntegreerd worden. Verpakkingsmateriaal hoeft hierdoor niet persé duurder te worden, omdat de folie goedkoop te maken is.

De onderzoekers van het Fraunhofer-Institut EMFT in München maakten ook een barrièrelaagje dat alleen permeabel is voor amines. Door dit laagje tussen de sensorfolie en het voedsel te plaatsen vormt de sensorfolie geen gevaar meer voor de voedselveiligheid.

Momenteel werken de onderzoekers aan een meetmodule die de kleurverandering kan vaststellen met een grotere precisie dan het menselijk oog.

Ze zijn nog op zoek naar industriële partners die interesse hebben om de folie en module verder te ontwikkelen en produceren.

Bron: Fraunhofer-Institut EMFT

Onderwerpen