Gefermenteerd tussenproduct voor ‘groene’ polymeren

DSM gaat samen met de Franse zetmeelproducent Roquette een fermentatieproces ontwikkelen voor de productie van barnsteenzuur uit biologische grondstoffen. Bij Lestrem, een dorp even ten westen van Lille, zal een proeffabriek worden gebouwd met een capaciteit van enkele honderden tonnen per jaar.

De samenwerking vloeit voort uit BioHub, een subsidieprogramma van de Franse overheid dat de ontwikkeling van ‘bioraffinaderijen’ voor de productie van industriële chemicaliën moet bevorderen. Roquette is een belangrijke speler binnen dat project. DSM prijst van haar kant de samenwerking aan als het eerste tastbare resultaat van haar Emerging Business Area White Biotechnology.

Barnsteenzuur (succinic acid) wordt toegepast in voedings- en geneesmiddelen, maar is ook een tussenproduct voor diverse hoogwaardige polymeren. Door biologisch barnsteenzuur te gebruiken kun je die kunststoffen ook als ‘groen’ gaan verkopen.

Nu wordt de stof nog voornamelijk geproduceerd uit aardolie en aardgas. Het fermentatieproces zou een energiebesparing van 30 tot 40 procent moeten opleveren. De CO2-uitstoot wordt nog verminderd doordat het proces gebruik maakt van CO2-omzettende micro-organismen. Volgens DSM is dat laatste een primeur binnen de industriële biotechnologie.

De proeffabriek moet eind 2009 klaar zijn.

bron: DSM

Onderwerpen