Jaarlijks 100 miljoen kilo medicijnen het riool in

Ziekenhuizen en zorginstellingen in de VS spoelen jaarlijks 250 miljoen pond (113,4 miljoen kg) aan ongebruikte geneesmiddelen en besmette geneesmiddelverpakkingen door het toilet. En dat is nog een conservatieve schatting, zo stelt het persbureau Associated Press.

We flush it and flush it and flush it - until we can’t see any more pills”, zo wordt een verpleegster uit een gevangenishospitaal geciteerd.

Eerder dit jaar kwam hetzelfde persbureau al met eigen onderzoek dat aantoonde dat sporen van geneesmiddelen overal in het drink- en oppervlaktewater zijn terug te vinden. Ten werd nog aangenomen dat het restanten uit de ontlasting van patiënten betrof.

Een onderzoek bij 14 ziekenhuizen in de staat Minnesota heeft nu echter aangetoond dat het doortrekken van medicatie routine is binnen de Amerikaanse gezondheidszorg. Het betreft medicatie die over de datum is, waarvan teveel is voorgeschreven of waarvan de gebruiker is overleden terwijl hij/zij het potje pillen nog lang niet leeg had. Er zitten antibiotica bij en zware pijnstillers.

Pijnlijk genoeg blijkt er in de VS geen enkele wetgeving te bestaan die het afvoeren van dergelijke middelen via het riool verbiedt. Het op een nette manier afvoeren is juist wél aan regels gebonden, zeker wanneer het pijnstillers betreft die onder de narcoticawetgeving vallen. Bovendien kost het geld om de restanten aan te bieden bij een gespecialiseerde vuilverbrander, als er al eentje in de buurt te vinden is.

Waar bij wordt aangetekend dat ziekenhuizen vroeger vaak wél een eigen afvalverbrander hadden, maar nu niet meer omdat er te veel over luchtvervuiling werd geklaagd.

bron: Associated Press (via USA Today)

Onderwerpen