Moleculaire code maakt gestolen waar traceerbaar

Het politiekorps Rotterdam-Rijnmond en de gemeente Venray nemen een proef met chemische markering van waardevolle goederen. De niet-verwijderbare labels maken het gemakkelijk om de identiteit van de wettige eigenaar te achterhalen. Dat moet inbraak onaantrekkelijker maken.

In Groot-Brittannië zijn dergelijke systemen al een jaar of tien op de markt. Ze worden daar soms gratis uitgedeeld door de politie, die stelt dat het aantal inbraken er spectaculair door achteruit is gegaan. Producenten zijn onder meer SmartWater, DataTag en SelectaMark. Die laatste treedt ook bij de Nederlandse proeven op als leverancier.

Oorspronkelijk werd gewerkt met suspensies van vrijwel onzichtbare ‘microdots’ met een serienummer dat per klant verschilt. Sommige varianten bevatten ook een transponder die je met een draagbare scanner kunt opsporen en uitlezen; bij andere kun je het nummer lezen onder de microscoop. In alle gevallen schuilt de kracht van het systeem er in dat je duizenden dots aanbrengt op diverse plaatsen en dat de dief ze er nooit allemaal van af krijgt.

De nieuwste versies bevaten ook een unieke chemische code die in het lab kan worden uitgelezen. SelectaMark spreekt van ‘synthetisch DNA’, de reclame van SmartWater doet een ander synthetisch copolymeer vermoeden met vergelijkbare werking.


Na droging is het spul vrijwel niet meer met het blote oog te zien. Onder uv-licht wordt het wél zichtbaar zodat je de markering gemakkelijk kunt terugvinden. Er is dan maar een heel klein monster nodig om in het lab de code af te kunnen lezen. Een dief kan uiteraard ook zien waar het zit, maar als het goed is gaat het ook nu weer moeite kosten om het er helemaal af te krijgen.

SmartWater biedt de marker inmiddels ook aan in de vorm van een spuitbus waarmee je aanranders kunt merken.

bron: AD, London Metropolitan Police

Onderwerpen