XBox blijkt bruikbaar voor mathematisch simulatiewerk

De grafische chip van een XBox 360 is een prima stuk gereedschap voor computationele chemie. Je kunt hem parallelle berekeningen laten doen tegen een fractie van de kosten van een cluster van ‘gewone’ pc’s, zo legt de Britse onderzoeker Simon Scarle uit in het tijdschrift Computational Biology and Chemistry.

Volgens Scarle, overigens een ex-werknemer van XBox-producent Microsoft, bevat de huidige generatie spelletjescomputers simpelweg ‘the most powerful bangs per buck computing hardware one can purchase’.

Hij ging uit van een ‘development console’, een professionele XBox-variant die door spelletjesontwerpers wordt gebruikt. Daarbij maakte hij slim gebruik van speciale functionaliteiten die in de grafische kaart zitten ingebakken teneinde razendsnel videobeelden met levensechte schaduweffecten te kunnen genereren. De min of meer afzonderlijke aansturing van de losse beeldpixels is nog geen ‘parallel computing’, maar het komt wel in de buurt.

Scarle liet de hergeprogrammeerde XBox los op een speciale versie van een reactie-diffusiemodel, dat het gedrag van beschadigde hartspiercellen simuleerde. De (chemische) reacties hebben daarbij plaats binnen de cel, terwijl de diffusiecomponent wordt verzorgd door de potentiaalverschillen over de celmembranen.

Echt bruikbare conclusies over de hartfunctie en het voorkómen van hartfalen bevat de publicatie niet, maar hij laat wel zien dat de XBox inderdaad op deze manier is te gebruiken.

bron: BBC News

Onderwerpen