Amine-analyzer verhuist van Mars naar horeca

Een apparaatje dat ontworpen is om primitieve levensvormen om Mars te ontdekken, kan ook voorspellen of een glas rode wijn of andere drank de gebruiker hoofdpijn, pieken in de bloeddruk en hartkloppingen zal bezorgen. Dat stelt Richard Mathies (Berkeley) deze week in Analytical Chemistry. Hij denkt een draagbare versie te kunnen ontwikkelen voor gebruik in restaurants.

Mathies’ apparaatje heet Mars Organic Analyzer, afgekort MOA. Het is een lab-op-een-chip dat aminozuren en andere primaire amines detecteert via capillaire elektroforese. Dergelijke verbindingen zijn de bouwstenen van het leven, in elk geval op Aarde. MOA maakt deel uit van het Urey-instrument, dat in 2013 met de ExoMars-sonde van ESA zal worden meegegeven.

Bepaalde amines, met name tyramine en histamine, spelen volgens sommige onderzoekers ook een rol bij de hoofdpijnverwekkende eigenschappen van (vooral) rode wijn. Het zijn afbraakproducten van fermentatie, en ze komen ook in andere gefermenteerde voedingsmiddelen voor. In de mens horen ze te worden afgebroken door monoamine oxidase. Mensen die een gebrek hebben aan dat enzym, zoals Mathies, kunnen er behoorlijk last van krijgen.

Mathies realiseerde zich dat je met MOA die amines ook moet kunnen aantonen in een druppel wijn. Enkele proefjes bevestigden dat. Ze toonden tevens aan dat bier minder amines bevat en Japanse saké juist verrassend veel.

Verder onderzoek heeft al aangetoond dat histamine wordt gevormd zodra de fermentatie van het druivensap begint. De tyraminevorming komt pas veel later op gang, wanneer de bacteriële omzetting van appelzuur in melkzuur start. Mathies hoopt nog te achterhalen of je het wijnproductieproces zo kunt beïnvloeden dat het aminegehalte beperkt blijft zonder dat het ten koste gaat van de smaak.

Hij werkt tevens aan een pocketversie van de MOA voor overgevoelige wijnliefhebbers.

bron: Associated Press, Analytical Chemistry

Onderwerpen