Pseudomonas bewerkt longweefsel met slangengif

Het longweefsel van patiënten met taaislijmziekte (cystic fibrosis) wordt voortdurend bestookt met agressieve stoffen, waarvan er eentje chemisch sterk lijkt op ratelslangengif. Dat hebben onderzoekers onder leiding van Martin Welch (Cambridge University) onthuld tijdens een congres van de Society for General Microbiology in Dublin.

Het kan een medicijn opleveren dat de klachten van taaislijmziekte verlicht.

Het gif wordt geproduceerd door de bacterie Pseudomonas aeruginosa, die het longslijmvlies van mensen met taaislijmziekte chronisch pleegt te infecteren. Daarbij verschanst hij zich in een grote kolonie, een zogeheten biofilm.

Tot nu toe werd gedacht dat zo’n biofilm, waar medicijnenn nauwelijks vat op krijgen, alleen een passief verdedigingsmechanisme was. Dat Pseudomonas door die film wordt aangezet tot het produceren van gifstoffen die hij op z’n eentje nooit zou aanmaken, is volgens de onderzoekers een grote verrassing.

Welch heeft geen metingen gedaan in menselijke longen, maar experimenten in vitro gedaan. Kort na de vorming van de biofilm bleken er ineens gifstoffen vrij te komen. Wat precies de moleculaire trigger is, is nog een raadsel.

Mogelijk heeft het onderzoek ook implicaties voor de besrtrijding van andere biofilms. Te denken valt dan in de eerste plaats aan ziekenhuisbacteriën.

bron: BBC News

Onderwerpen