Twee bestaande geneesmiddelen lijken de schadelijke effecten van sigarettenrook tegen te gaan, vonden Groningse onderzoekers.

upper-body-ga90b75548_1280

Beeld: Pixabay

Een nieuw medicijn ontwikkelen is mooi, maar een nieuwe toepassing ontdekken voor een bestaand medicijn is beter. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen vonden geneesmiddelen die een mogelijk regeneratief effect hebben op longblaasjes die zijn aangetast door COPD. Bij mensen met COPD werken de groeifactoren die voorlopercellen aanzetten tot herstel en groei niet goed genoeg. Uit hun resultaten blijkt dat prostaglandinen E2 en I2 ervoor zorgen dat cellen in longorganoïden weer gingen groeien en zo de negatieve effecten van sigarettenrook kunnen tegengaan, staat in Science Advances.

Er zijn nu geen medicijnen beschikbaar voor direct weefselherstel bij chronische ziektes. COPD is een van de meest voorkomende aandoedingen in de longgeneeskunde en de huidige regeneratieve geneeskunde richt zich voornamelijk op transplantatie, weefselontwikkeling en stamceltherapie. Een regeneratief medicijn zou een uitkomst zijn, omdat je het op relatief grote schaal kunt toepassen.

De onderzoekers bedachten dat ze veranderende genen bij COPD en als reactie op sigarettenrook konden gebruiken om genetische aangrijpingspunten te vinden die betrokken zijn bij het repareren van kapotte longblaasjes. Ze vonden vervolgens verschillende drug targets met regeneratief potentieel, waarvan EP- en IP-prostanoïdereceptorliganden het meest geschikt waren om de effecten van sigarettenrook tegen te gaan. De onderzoeksresultaten zijn interessant omdat de twee gevonden geneesmiddelen al beschikbaar zijn. In de toekomst willen de onderzoekers vervolgonderzoek doen naar de werkzaamheid van de gevonden geneesmiddelen, vooral tijdens een COPD-longaanval.