Nieuwe therapie haalt rem van T-cellen

Het blokkeren van een eiwit genaamd PD-1 met antilichamen geeft het afweersysteem van apen met siv, de apenvariant van hiv, een boost. De studie zou kunnen leiden tot een aidsmedicijn dat niet het hiv-virus remt maar het afweersysteem verbetert. Onderzoekers uit Atlanta publiceerden hun onderzoek naar dit antilichaam deze week online op de website van Nature.

Het eiwit PD-1 staat al enige tijd in de belangstelling van aids-deskundigen. Gebonden aan PD-1 ligand blokkeert het de werking van cytotoxische T-cellen, de witte bloedcellen die ziekteverwekkers opruimen. Twee jaar geleden bleek dat hiv-patiënten een verhoogd PD-1 gehalte in hun bloed hadden. Vreemd genoeg bleken de T-cellen zelf verantwoordelijk voor de aanmaak van het eiwit na infectie.

Bij een klein aantal seropositieve mensen stijgt de PD-1 concentratie in het bloed niet. Zij blijken ook zonder hiv-remmers de ziekte onder controle te houden.

Experimenten waarin antilichamen de werking van PD-1 blokkeerden, waren succesvol in celculturen en muizen. Nu is dus de eerste studie in apen verricht. Apen die geïnfecteerd waren met siv kregen binnen vijf maanden de ziekte. Kregen apen een antilichaam toegediend dan ging de ‘viral load’omlaag en bleven ze tijdens die periode gezond.

Het Amerikaanse bedrijf Medarex hoopt volgend jaar te beginnen met de eerste testen op mensen. Het zal nog veel onderzoek vergen voordat een PD-1 blokker op de markt komt. Eerst moet nog blijken dat de actieve T-cellen geen auto-immuunreactie veroorzaken. Ook zit het eiwitje PD-1 vast aan veel verschillende soorten cellen en zou een blokkering de nodige bijeffecten kunnen hebben.

Bron: Nature

Onderwerpen