Kunststoffenverwerkers dreigen met juridische acties tegen de petrochemie. Ze vermoeden dat die bezuinigt op de leveringszekerheid en daardoor willens en wetens haar klanten opzadelt met een plastictekort, stelt branchevereniging European Plastics Converters (EuPC) in een persbericht.

Samen met onder meer een juridisch adviesbureau in Brussel en een Zwitsers advocatenkantoor heeft de vereniging de Polymers for Europe Alliance opgezet, een forum waar kunststoffenverwerkers ervaringen kunnen uitwisselen en hulp kunnen krijgen als ze zich gedwongen zien hun leverancier voor de rechter te slepen.

Gesteld wordt dat het de afgelopen vier maanden al meer dan 40 keer is voorgekomen dat leveringsafspraken niet werden nagekomen wegens ‘force majeure’, oftewel omstandigheden boven de macht van de leverancier. Afnemers plegen zoiets te accepteren als ergens een fabriek uitvalt wegens brand of andere onvoorziene malheur.

Maar het gebeurt nu zó vaak dat de EuPC zich hardop afvraagt of het echt de wil van God is, of eerder de wil van de aandeelhouder. Ze vermoedt dat de petrochemie, die het de laatste jaren zelf ook niet makkelijk had, een paar krakers te veel heeft stilgelegd en geen reserves meer heeft nu de markt aantrekt.

Ook bestaat het gevoel dat sommige Europese fabrieken op hun laatste benen lopen: er zijn sites die in twee jaar tijd al elf keer plat hebben gelegen, wat het begrip ‘pech’ vrij ver oprekt. En de vraag is of er nog wel plannen zijn om ze te moderniseren, of dat de multinationals gewoon alleen nog in landen als China investeren.

Gevolg is dat in Europa kunststoffen schaars worden, prijzen stijgen en soms zelfs productielijnen moeten worden stilgelegd wegens gebrek aan kunststofkorrels. Zelf zullen de petrochemiegiganten er niet veel armer door worden maar kleine spuitgietbedrijven zouden zomaar over de kop kunnen gaan.

De Polymers for Europe Alliance is dus duidelijk een pressiemiddel, en tevens een signaal aan Brussel om er óók eens naar te kijken - allemaal tegelijk de boel laten versloffen is óók een soort kartelvorming. Wordt vervolgd.

bron: EuPC