“Hoe hoger de magneetsterkte, des te hoger de resolutie en massanauwkeurigheid”, vertelt André Deelder, hoogleraar aan het Leids Universitair medisch Centrum (LUMC). Eind december schafte het LUMC twee nieuwe FTICR-massaspectrometers aan bij Bruker Daltonics met zeer krachtige magneten van 12, respectievelijk 15 Tesla. Voorheen bezat het LUMC al een systeem met een 9,4 Tesla-magneet, maar het 15 Tesla-systeem – de krachtigste van Europa – moet nog nauwkeuriger proteoom- en metaboloomstudies van klinische bloed- en urinestalen mogelijk maken.

“Door de sterkere magneten kun je componenten onderscheiden die maar heel weinig in massa verschillen”, legt Deelder uit. “Bovendien zijn dit soort systemen met een hoge veldsterkte uitermate geschikt voor de analyse van grotere eiwitten, de zogenoemde top-down proteomics.” Het voordeel daarvan is dat je het eiwit niet in stukjes hoeft te knippen voordat je het de MS instuurt.

Cyclotron

De FTICR-MS, wat staat voor Fourier Transform Ion Cyclotron Resonance-massaspectrometer, identificeert geïoniseerde deeltjes aan de hand van hun cyclotronfrequentie. Simpel gezegd: de ionen komen in een magnetisch veld waarin ze door een oscillerend elektrisch veld worden versneld en rondjes gaan draaien. De detector meet vervolgens het aantal rondjes per tijdseenheid en stelt aan de hand daarvan de massa vast.

“Zo’n frequentie is nauwkeuriger te meten dan bijvoorbeeld een vluchttijd in een time-of-flight-massaspectrometer”, stelt Deelder. Bij die laatste methode stel je de massa vast door de tijd die het ion erover doet om een bepaalde afstand af te leggen.

Het LUMC wil de systemen vooral gebruiken voor grootschalige proteoom- en metaboloomstudies. Daarmee hoopt het nieuwe biomarkers te vinden voor betere diagnoses en prognoses.

Bron: C2W Life Sciences 9, 2 mei 2009

Onderwerpen