De podcast Noorderlab neemt je mee langs Groninger laboratoria. Een fijne luisterervaring, ook voor niet-Groningers.

Noorderlab

Even een kwartiertje over? Dat is een perfect moment om naar Noorderlab te luisteren, een nieuwe, maandelijkse podcast waarin onderzoek dat wordt uitgevoerd aan de Rijksuniversiteit Groningen centraal staat. Hoewel aangeprezen als ‘dé podcast voor nieuwsgierige Noorderlingen’, hoeven Wester-, Ooster- en Zuiderlingen zich daar natuurlijk niets van aan te trekken. Voor iedereen met interesse in wetenschap biedt Noorderlab een prettig inkijkje in de dagelijkse gang van zaken in een laboratorium. Iedere aflevering is op zich te beluisteren, waardoor je gewoon kunt kiezen waar precies je interesse ligt.

Inmiddels zijn er vier afleveringen gemaakt, waarbij de eerste drie zijn gewijd aan chemisch onderzoek binnen het Stratingh Instituut. In iedere aflevering vertelt een wetenschapper op een losse, toegankelijke manier over zijn/haar onderwerp. Zo legt postdoc Jeffrey Buter uit hoe je met behulp van licht de vorm van moleculen kunt veranderen en hoe hij dat principe wil toepassen om antibiotica tegen tuberculose effectiever te maken. Natuurlijk is er nog een lange weg te gaan, maar dat maakt zijn motivatie er niet minder om. ‘Als ik ook maar één persoon beter kan maken, dat zou toch geweldig zijn.’

Enthousiast

Die persoonlijke motivatie om je in een probleem te storten, zonder dat je de garantie hebt dat het ooit gaat lukken en zo ja, wanneer, komt in alle afleveringen aan bod. Dat is een welkome afwisseling met de meer klassieke wetenschapscommunicatie waarin het vooral draait om moeilijke dingen makkelijk te maken. Noorderlab legt ook van alles uit, maar je krijgt als luisteraar tegelijkertijd een goede indruk van wat het betekent om wetenschappelijk onderzoek te doen en hoe wetenschap in de praktijk werkt. De geïnterviewde onderzoekers komen daardoor heel dichtbij. Het zijn geen afstandelijke, intimiderende experts, maar enthousiaste, gedreven mensen die ook niet altijd precies weten hoe het moet. Suikerchemicus Marthe Walvoort is daarover heel open. Ze waarschuwt dat onderzoek doen vooral inhoudt dat er heel veel mislukt. ‘Wees daarop voorbereid’, zegt ze.

Doorzettingsvermogen is absoluut nodig, zo blijkt ook uit de aflevering met materiaalwetenschapper Marleen Kamperman. Tussen haar eerste idee om een nieuwe soort lijm te maken die ook hecht op natte oppervlakken en een eerste versie die leek te werken zat zomaar zes jaar onderzoek. Je moet dus wel de moed erin houden. Maar dat lijkt voor geen van de geportretteerde wetenschappers een probleem. Hun gedrevenheid en oprechte interesse in de vragen waar ze aan werken, zorgen voor een aanstekelijke sfeer in de gesprekken. Dat maakt Noorderlab tot een fijne luisterervaring. Of je nou al wel of niet iets van chemie weet.

Noorderlab is een maandelijkse podcast van ScienceLinx (RUG) en productiehuis PodGront. Meer info: www.rug.nl/noorderlab.