School ontruimd na vondst van zestien roestende gasflessen

Een schoolcomplex in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo is maandag ontruimd na de vondst van een voorraad zwavelwaterstof (H2S) in het magazijn. De gasflessen zouden op het punt staan om door te roesten. De omgeving is afgezet, maar volgens het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) is er geen reden voor paniek.

Berichten in de media dat het gaat om ‘zenuwgas’ lijken enigszins overdreven. H2S kan inderdaad inwerken op het centrale zenuwstelsel. Maar het spul stinkt zo hard dat maar weinig mensen het zo ver zullen laten komen.

In het complex is onder meer het Natuur Technisch Instituut (Natin) gevestigd. De gasflessen waren 20 jaar geleden aan het Natin geschonken voor ‘neerslagmetingen’. Daarmee wordt waarschijnlijk kwalitatieve analyse van metaalzouten bedoeld. Vervolgens werd dat onderdeel uit het curriculum geschrapt en werden de gasflessen vergeten.

Suriname heeft de hulp van experts uit de VS ingeroepen om de gasflessen op een verantwoorde manier af te voeren en onschadelijk te maken. Het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling laat voor de zekerheid ook al haar andere laboratoria controleren.

bron: NOS Journaal, De Ware Tijd