Het is niet echt waarschijnlijk dat ftalaten en bisfenol A je ongeboren vrucht serieus beschadigen. Maar voor de zekerheid kun je ze tijdens je zwangerschap toch beter mijden als de pest. Want je weet nooit, zegt de Britse beroepsvereniging van verloskundigen in een uiterst controversieel rapportje.

Op een BBC-website is de opmerking al gevallen dat de mensheid dreigt uit te sterven omdat vrouwen straks helemáál niet meer zwanger durven te worden.

Het ‘scientific impact paper’ van het Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG) beveelt zwangere vrouwen aan om te kiezen voor een safety first-benadering. Dus aannemen dat er een risico aanwezig is, zelfs wanneer het minimaal zou kunnen zijn of achteraf zelfs ongegrond zou kunnen blijken.

Waarna een opsomming volgt van alle chemicaliën waarvan de laatste jaren wel eens is beweerd dat ze schadelijk voor foetussen zouden kunnen zijn, en alle bronnen waar ze uit kunnen komen.

Kortom: als je zwanger bent moet je vers voedsel eten in plaats van kant-en-klaarmaalltijden die tijdesn de bereiding mogelijk in contact met chemische stoffen zijn geweest. Liever niet te veel vis want daar kunnen zich DDT, PCB’s en zware metalen in ophopen. Geen voedsel en dranken uit blik of uit plastic. Geen cosmetica, vooral niet het soort dat ontworpen is om in de huid te trekken. Dus ook geen zonnebrandcrème en douchegel. Niet te veel paracetamol, en kijk ook uit met andere pillen want er zitten vaak ftalaten inde coating. Geen kruidengeneesmiddelen want je weet het nooit. Geen vlooienband voor de kat. Niks met verf doen. En koop vooral geen nieuwe meubels, tapijten, auto’s en tefalpannen want daar komt ook het nodige uitwasemen.

Nogmaals: waarschijnlijk kan het allemaal geen kwaad maar better safe than sorry. De RGOC benadrukt dat vrouwen zelf moeten beslissen maar dat ze dan wel bekend moeten zijn met de feiten.

De BBC citeert intussen enkele deskundigen die stellen dat dit soort advies verre van constructief is. Dat het de aandacht alleen maar afleidt van dingen waarvan we zéker weten dat ze schadelijk zijn, zoals roken en alcoholgebruik. En dat je achteraf waarschijnlijk onmogelijk zult kunnen vaststellen of de baby’s er echt gezonder door zijn geworden.

bron: RGOC, BBC

Onderwerpen