Het verschil tussen duur zeezout en goedkoop keukenzout is chemisch gezien nihil. Het is allemaal gewoon bijna 100 procent NaCl, zo bevestigen analyses in opdracht van twee Britse consumentenorganisaties.

En wie denkt dat dit triviaal is, moet weten dat een van die organisaties een online-enquête onder 1.358 van haar leden heeft gehouden. Eenderde gaf toe wel degelijk te geloven dat dure merken zeezout en steenzout gezonder zijn dan keukenzout.

De makers van die dure merken houden dat geloof gaarne in stand. De BBC citeert een leverancier van ‘natuurlijk’ steenzout uit de Himalaya die goedkoop tafelzout afserveert als een ‘highly refined, processed white substance that’s devoid of nutrients’. Een branchegenoot die zeezout wint voor de kust van Wales, verwijst juist naar de additieven in tafelzout (hij zal wel antiklontermiddel bedoelen) die er bij hem niet in zitten.

Ze weten zich gesteund door tv-koks die vrolijk zeezout over hun eten heen strooien

Volgens de organisaties is gewoon alle zout ongezond wanneer je er te veel van eet. En de hoeveelheid zout die je aan voedsel kunt toevoegen voordat het te veel wordt, is maar heel klein. Mochten er al gezonde stoffen in dat zeezout zitten, dan vallen de effecten daarvan in het niet bij de schade die de overdosis NaCl toebrengt aan je bloeddruk.

bron: BBC News

Onderwerpen