Voor het eerst is het gelukt om de vorming van kristallijne nanodeeltjes helemaal vanaf het begin te volgen. Dankzij een röntgenbundel uit de Advanced Photon Source (APS) van het Argonne National Laboratory, zo melden Tu Truong en collega’s in het tijdschrift Nano Letters.

De APS geldt als de krachtigste röntgenbron in de VS. In combinatie met een zeer snelle detector bleek het hiermee mogelijk om precies te volgen wat er gebeurt als je een oplossing van zilvernitraat laat neerslaan op een galliumarsenide-oppervlak.

 

Er ontstaan dan uiteindelijk ‘platte’ zilver-nanodeeltjes, maar dat proces blijkt in verschillende stappen te verlopen die nog niet eerder waren waargenomen.

 

Met de nieuwe filmtechniek hopen de onderzoekers te kunnen vaststellen hoe de kristalgroei door de omgeving wordt beïnvloed, en dus ook hoe je de omgeving moet instellen om de gewenste kristalvorm en -grootte te krijgen.

 

Om te beginnen hebben ze al kunnen waarnemen dat de röntgenbundel zélf een omgevingsfactor is. Pomp je te veel stralng in het galliumasenide, dan zie je in plaats van pure zilverdeeltjes eerder Ag7NO11 en Ag3AsO4 ontstaan.

 

bron: Carnegie Institution

Onderwerpen