Nederlandse scholieren scoren in Zuid-Korea

Alle Nederlandse deelnemers aan de 5e Internationale Junior Science Olympiade (IJSO) hebben een bronzen medaille behaald. De olympiade werd van 7 tot 15 december gehouden in Changwon, Zuid-Korea. IJSO is een individuele kenniswedstrijd, gecombineerd met een teampracticum voor jongeren van 14 en 15 jaar oud op het gebied van scheikunde, natuurkunde en biologie. Aan de olympiade deden in totaal 258 leerlingen mee uit 43 landen.

De bronzen plakken gingen naar Jake Jonkman (Maerlant Lyceum Den Haag), Francis Lelivelt (Stedelijk Gymnasium Nijmegen), Bas Ouwerkerk (Camphusianum Gorinchem), Chris Ripken (Stedelijk Gymnasium Den Bosch), Ignace Schoot (Stedelijk Gymnasium Arnhem), Huaiping Yuan (OSG Bataafse Kamp Hengelo).

Nederland neemt jaarlijks aan IJSO deel met zes leerlingen, verdeeld over twee teams. De Stichting Leerplanontwikkeling (SLO) organiseert en begeleidt de olympiade in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen, de Rijksuniversiteit Groningen en het Candea College te Duiven.

De komende weken worden 14 -en 15-jarigen uitgenodigd om deel te nemen aan de volgende IJSO. De voorrondes hiervoor vinden in april op de scholen plaats. De nationale eindronde wordt in juni gehouden op het Candea College. In december 2009 treedt Azerbeidzjan op als gastland voor de 6e IJSO. Informatie over deelname op www.ijsonederland.com en www.ijso-official.org.

Onderwerpen