Waspompje onder zool versnelt afdaling met 2 procent

Engelse onderzoekers werken aan ski’s met een ingebouwd pompje, dat de onderkant voortdurend voorziet van vers smeermiddel. Wildfire Snowsports, een spin-off van de polymerenvakgroep van de universiteit van Sheffield, hoopt ze vanaf volgend jaar te kunnen leveren aan topsporters.

Proeven in de Alpen hebben geleerd dat een afdaling er een tot twee procent mee wordt versneld, hetgeen veel is wanneer je bedenkt dat bij wereldkampioenschappen soms maar twee seconden verschil zit tussen de winnaar en de nummer 20.

De ski’s worden voorzien van een afgesloten wasreservoir onder de voorvoet, in plaats van het gebruikelijke massieve blokje tussen ski en binding. Via een stelsel van klepjes en buisjes wordt het smeermiddel voortdurend naar de onderkant van de ski’s gepompt, waarbij tevens opgehoopt vuil naar de rand wordt gedreven. De drijvende kracht wordt geleverd door de gebruikelijke pompbeweging van de benen van de skiër.

Het hele systeem is geoctrooieerd. Alleen op de samenstelling van het smeermiddel is bewust geen octrooi aangevraagd, omdat men die liever geheim houdt. De makers willen alleen kwijt dat het een biologisch afbreekbaar polymeer is.

De technologie is afgeleid van de resultaten van twee onderzoeksprojecten waar de Britse overheid ooit bijna een miljoen pond in heeft gestoken, via de Engineering and Physical Sciences Research Council (EPRSC). Het ene project betrof het ontwerp van chemische microreactoren, het andere ging over elastomere gels voor toepassingen in stromingen met een laag Reynoldsgetal.

Volgens projectleider prof. Peter Syring voldoen de ski’s volledig aan de regels van de internationale skibond FIS, hetgeen doet vermoeden dat die bond nooit op een dergelijke technische ontwikkeling had gerekend.

bron: EPRSC

Onderwerpen