Het Zeeuwse energiebedrijf Delta ziet geen brood meer in zonnecellen. De zonnepanelenfabriek Solland Solar in Heerlen gaat in de etalage, net als het R&D-bedrijf Sunergy.

Het besluit is genomen omdat de markt voor zonnecellen compleet is ingestort. Delta hoopt dat de kennis van beide bedrijven nog wat opbrengt maar ziet aankomen dat het 250 miljoen euro op de investering kan afschrijven, zo heeft men aan de aandeelhouders laten weten.

 

Delta nam begin 2007 een belang van 90 procent in Solland, dat toen nog razendsnel groeide. Anderhalf jaar later ontstond stampij toen de Zeeuwen zich ontdeden van Solland-oprichter Gosse Boxhoorn, wegens zakelijke verschillen van inzicht.

 

Sunergy is sinds vorig jaar volledig eigendom van Delta.

 

Het Financieele Dagblad tekent er bij aan dat het al de tweede duurzame-energiezeperd is voor Delta. Eerder moest het bedrijf al 85 miljoen euro afschrijven op de Biovalue-biodieselfabriek in de Eemshaven, die flopte omdat de biodieselprijs instortte.

 

Het bedrijf hoopt nu op toestemming om in Borssele een tweede kerncentrale te mogen bouwen. Hoe het die centrale moet betalen, is nog niet duidelijk.

 

bron: Delta, PZC, FD

Onderwerpen