Een voedingssupplement genaamd Craze blijkt de oorzaak van een hele reeks positieve dopingtests. Er zit een verboden methamfetamine-achtige stof in die niet op het etiket staat, schrijft RIVM-onderzoeker Bastiaan Venhuis in het tijdschrift Drug Testing and Analysis.

Craze wordt als ‘workout supplement’ verkocht via internet, met de belofte dat je er zo ongeveer een halve sportschool metaalmoeheid mee kunt bezorgen. Volgens producent Driven Sports zit er onder meer N,N-diethylfenylethylamine (N,N-DEPEA) in, dat uit orchideeën (Dendrobium sp.) zou worden gewonnen.

Of dat laatste klopt is niet na te gaan. Het wetenschappelijke bewijs dat het echt ergens goed voor is schijnt ook te ontbreken. Verboden is het in elk geval niet.

Maar samen met Pieter Cohen (Harvard Medical School) heeft Venhuis nu drie potjes Craze uit verschillende batches doorgelicht in twee verschillende laboratoria. Analyse met ultra high performance-vloeistofchromatografie (UHPLC) gevolgd door massaspectrometrie (respectievelijk een Orbitrap XL en een Q-TOF) leverde telkens hetzelfde resultaat op: er zit geen N,N-DEPEA in maar N,alfa-DEPEA, een verwante stof. NMR-metingen bevestigden deze conclusie.

Het probleem is dat N,alfa-DEPEA iets meer op methamfetamine (N, alfa-dimethylfenylethylamine) lijkt dan N,N-DEPEA. Hier en daar kom je zelfs de naam ‘ethamfetamine’ tegen. Of het effect op de mens vergelijkbaar is schijnt nog nooit goed te zijn onderzocht, maar het staat wél op de zwarte lijst.

Aangezien het gaat om hoeveelheden van 21 tot 35 mg per portie Craze, gaan de onderzoekers er van uit dat het een bewuste toevoeging betreft. Wellicht zijn ze bij Driven Sports of een van haar toeleveranciers slachtoffer geworden van het feit dat al die fenylethylamines qua naam op elkaar lijken.

Dat Craze momenteel bij de producent is uitverkocht, zou kunnen betekenen dat ze daar de publicatie inmiddels óók gelezen hebben.

bron: Wiley

Onderwerpen