Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat je van EPO harder gaat fietsen, maar wel dat je er aan dood kunt gaan. Dat stellen Leidse onderzoekers in een literatuurstudie die binnenkort verschijnt in het British Journal of Clinical Pharmacology.

Volgens Adam Cohen en zijn mede-auteurs zijn sporters dan ook niet goed wijs dat ze deze vorm van doping überhaupt gebruiken.

Hun conclusies komen er op neer dat alle publicaties, die te vinden zijn over het effect van EPO op sportprstaties, te hard rammelen om serieus te nemen. Daarentegen staat wel vast dat EPO het bloed verdikt en dus mogelijk de kans vergroot op de vorming van bloedstolsels die tot een hart- of herseninfarct kunnen leiden.

“Stel je een geneesmiddel voor waarvan je op basis van farmacologische en fysiologische kennis verwacht dat het heel weinig effect zal hebben, dat uitgeprobeerd wordt op een niet-representatieve groep proefkonijnen, in studies van matige kwaliteit die zich richten op een surrogaat-eindpunt (bijvoorbeeld Alpe d’Huez, red.) dat hooguit gedeeltelijk gerelateerd is aan het echte klinische eindpunt. Zo’n geneesmiddel zou vast niet door iemand worden aanbevolen”, aldus de samenvatting.

Als het aan Cohen ligt, moet dat serieuze onderzoek naar positieve effecten van EPO overigens wel degelijk een keer worden gedaan. Hij vertrouwt er op dat daar uit zal komen dat die positieve effecten er echt niet zijn, en dat dit de sportwereld er eindelijk van zal overtuigen om voortaan van de snoeptrommel af te blijven.

bron: Wiley

Onderwerpen