Voor je het weet is het augustus en dan barst IUPAC | CHAINS 2023 los in Den Haag. Floris Rutjes geeft alvast een voorproefje van het programma.

Het duurt nog een paar maanden voor ik u officieel welkom kan heten, maar de voorbereidingen zijn in volle gang en het voelt alsof IUPAC | CHAINS al erg dichtbij komt. Achter de schermen werken we hard om jullie van 20 tot 25 augustus 2023 allemaal te kunnen ontvangen in het World Forum in Den Haag. Een bijzonder evenement, want de KNCV heeft al heel lang de ambitie om zich internationaal te manifesteren en te laten zien dat de chemie en life sciences in Nederland er ook zeker toe doen in de wereld. En we vinden het ook erg prettig dat we hierin kunnen samenwerken met NWO, en het jaarlijkse CHAINS-congres kunnen combineren met dit tweejaarlijkse internationale IUPAC-congres. Met onze gebundelde krachten gaan we er een mooi evenement van maken!

Jonge onderzoekers

Floris Rutjes

Floris Rutjes, voorzitter van de Local Organizing Committee IUPAC | CHAINS 2023

‘We zullen in het programma veel ruimte bieden voor mensen om elkaar te ontmoeten’

Ik zou bij deze dan ook alle lezers willen uitnodigen om naar IUPAC | CHAINS 2023 te komen. We hebben inmiddels al enkele grote namen bekend mogen maken voor de plenaire sessies, waaronder Chad Mirkin, Jennifer Thomson, Nicola Spaldin en onze eigen Marc Koper. Maar naast de gevestigde orde willen we ook vooral jonge onderzoekers een podium geven. Voor deze promovendi en postdocs is dit congres een kans om hun werk voor een internationaal publiek te presenteren, nieuwe contacten op te doen en wellicht een vliegende start te maken met hun carrière.

We maken het congres extra aantrekkelijk voor jonge onderzoekers door naast het onderzoek ook andere aspecten van een wetenschappelijke carrière aan bod te laten komen. Samen met Jong KNCV en de International en European Young Chemists’ Networks (IYCN en EYCN) kijken we hoe we jonge onderzoekers kunnen ondersteunen met een speciaal Young Program dat zich richt op deze elementen.

Duurzaamheid

Daarnaast willen we tijdens het congres prominent aandacht besteden aan het onderwerp duurzaamheid. De chemie kan en moet een enorme bijdrage leveren aan een duurzame samenleving, en dit zal tijdens IUPAC | CHAINS 2023 zeker naar voren komen. Duurzaamheid is een onderwerp dat vrijwel alle vakgebieden binnen de chemie aangaat, en dat over de volle breedte van de chemie nieuwe ideeën en nieuwe technieken vergt. Wij willen deze vakgebieden graag samenbrengen.

Niet alleen de chemische kant is belangrijk, en de stappen die we daar nog kunnen maken, maar we moeten het ook hebben over manieren om deze nieuwe duurzame technieken te laten landen in de maatschappij. De interactie tussen wetenschap en de maatschappij is ingewikkeld, dus wij als wetenschappers zullen hierin ook stappen in moeten zetten.

Een beetje anders

Voor mensen die CHAINS gewend zijn, zullen er natuurlijk dingen anders zijn. Het congres duurt langer, waardoor de kosten voor deelname en accommodatie hoger zullen zijn. Toch denk ik dat het een unieke kans is voor startende en gevestigde onderzoekers om tijdens deze bijzondere editie van CHAINS zich voor een internationaal publiek te presenteren, en tegelijkertijd ook een goed beeld te krijgen waar onderzoekers wereldwijd mee bezig zijn.

We zullen in het programma veel ruimte bieden voor mensen om elkaar te ontmoeten, ook in een informelere setting. Er is een sociaal programma met excursies naar chemische organisaties en locaties in Nederland, waaronder het Hoofdkwartier van de Organization for Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) dat zich naast het World Forum bevindt. Ook is er tijd voor een bezoekje aan het strand of verdere ontspanning tijdens de pubquiz of feestavond.

Ik kijk zelf vooral uit naar de verhalen van mensen die ik nog niet ken. Ik hoop nieuwe mensen te ontmoeten en verrast te worden door hun onderzoek. Ik ben ervan overtuigd dat we een veelzijdig programma bieden, waar we de diversiteit en inventiviteit van de chemie laten zien. En ik hoop dat dit mensen inspireert en samenbrengt. Want chemici en chemische werelden samenbrengen, daar gaat het uiteindelijk allemaal om.

Registreer je nu voor IUPAC | CHAINS 2023

Van 20 tot en met 25 augustus vindt IUPAC | CHAINS 2023 plaats in het World Forum in Den Haag. De conferentie brengt alle disciplines van de chemie samen en wordt bezocht door een divers internationaal publiek van chemici uit zowel de academische wereld als de industrie.

Naast lezingen van maar liefst negen gerenommeerde plenaire sprekers, is er ook ruimte voor mondelinge presentaties, focussessies en posterpresentaties door junior en senior onderzoekers. Het volledige programma wordt binnenkort bekend gemaakt op de website.

Zeker zijn van deelname? De inschrijvingen openen op 15 februari. Tot 1 juni 2023 kun je gebruik maken van het ‘early bird’ tarief. Kijk voor meer informatie op www.iupac2023.org.

Deadline voor abstracts: 15 februari

Wil je zelf je onderzoek presenteren tijdens IUPAC|CHAINS 2023? Wacht dan niet langer en stuur voor 15 februari een abstract in via www.iupac2023.org/abstracts.