Een lichtgewicht coating die vluchtige organische stoffen absorbeert, kan de instrumenten van ruimtesatellieten beschermen tegen hun eigen plastic omhulsels. NASA heeft er zojuist octrooi op aangevraagd, meldt de organisatie in een persbericht.

Die organische stoffen zijn het equivalent van de roemruchte ‘nieuwe-autolucht’: een mix van oplosmiddelen en niet geheel uitgereageerde componenten uit de gebruikte kunststoffen, lijmen en smeermiddelen. Echt gezond is die lucht niet, al vinden sommige bestuurders haar zeer aantrekkelijk.

In satellieten komen die dampen net zo goed vrij als in auto’s. En al vormt ze in de ruimte voor niemand een gezondheidsrisico, de gevoelige meetinstrumenten in een satelliet kunnen er in principe wel door kapot gaan.

Op zich is het niet zo moeilijk om zulke organische stoffen weg te filteren. Het probleem met de bestaande absorptiesystemen is alleen dat bij het ontwerp niet of nauwelijks is gelet op omvang en gewicht, terwijl dat voor een satelliet juist heel belangrijk is.

Vandaar de nieuwe coating, bestaande uit brokjes sterk poreuze zeoliet die met collodïale silica aan elkaar worden geplakt. Je kunt het gewoon met een spuitpistool op een aantal onderdelen van de satelliet spuiten. De verflaag weegt heel weinig en blijkt geurtjes toch zeer effectief te absorberen. Uiteraard zal de capaciteit niet oneindig zijn, maar zoalng de coating maar blijft absorberen totdat het nieuwe-satellieteffect op zijn eind loopt is het goed.

Bij NASA zijn ze nu bezig om de coating te verrijken met zwart pigment zodat hij ook nog ‘vals licht’ absorbeert, zodat dat geen metingen met lichtgevoelige apparatuur meer kan verstoren.

En de bedenkers kunnen zich voorstellen dat de coating tevens nuttig zou kunnen zijn voor de bemanningsverblijven van het ruimtestation ISS, als middel tegen oude-astronautenlucht.

bron: NASA/GoddardSpace Flight Center

Onderwerpen