De chemieconcerns Albemarle, Chemtura en ICL Industrial Products zouden door de ACC, de Amerikaanse zustervereniging van de VNCI, moeten worden geroyeerd wegens grove inbreuken op het Responsible Care-programma. Dat schrijven 21 politici uit 10 staten in een open brief aan die vereniging.

De genoemde bedrijven hebben samen de markt voor gebromeerde vlamvertragers in de VS in handen. Die producten liggen al jaren zwaar onder vuur wegens vermoedens dat ze schadelijk voor de gezondheid zijn.

De klagers zijn tot hun actie overgegaan naar aanleiding van een reeks artikelen in de krant Chicago Tribune.Daarin werd onthuld hoe de vlamvertragerproducenten alle mogelijke moeite hebben gedaan om wetgeving tegen te houden die het gebruik van hun producten zou beperken.

Ze richtten onder meer een nep-consumentenorganisatie genaamd ‘Citizens for Fire Safety’ op, en kochten een brandwondenexpert om om larmoyante verhalen op te hangen over baby’s die gruwelijk waren verbrand door toedoen van niet-vlamvertragend textiel.

Tegenover de krant heeft de arts in kwestie inmiddels toegegeven dat hij die verhalen grotendeels verzonnen heeft. Ze zijn gebaseerd op één verbrande baby, en aan dat ongeluk kwam helemaal geen brandend textiel te pas.

Volgens de klagers hebben de betrokken bedrijven hiermee basale ethische regels geschonden. En dat terwijl de ACC zelf zegt dat ze juist wèl staat voor ethisch gedrag en voor eerlijke communicatie met overheid en samenleving.

In een reactie laat de ACC weten dat de genoemde bedrijven inderdaad lid zijn maar dat de vereniging verder niets te maken heeft met wat ze hebben uitgevreten, en dat ze zich er zelf uit mogen zien te kletsen. Op het feit dat die bedrijven zich door hun lidmaatschap formeel hebben verplicht om zich aan Responsible Care te houden, gaat de reactie niet eens in.

Het tijdschrift C&EN heeft overigens van de ACC vernomen dat Responsible Care in haar ogen ‘primarily an industry performance measurement and reporting initiative’ is. Dat weten we dan ook weer.

bron: C&EN, Chicago Tribune

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken

Onderwerpen