Botulinum blokker ontwikkeld

Amerikaanse wetenschappers hebben een inhiberend peptide ontworpen voor het botuline neurotoxine A, publiceren zij in Journal of Biological Chemistry. Er bestaat nog geen medicijn voor dit dodelijke toxine, dat geclassificeerd is door de Amerikaanse overheid als potentieel wapen van bioterroristen.

Het botuline neurotoxine, dat de bacterie Clostridium botulinum uitscheidt, is uiterst giftig voor de mens. Zestig nanogram is al dodelijk en in tegenstelling tot sommige andere varianten, is er tegen de botuline toxine type A zelfs geen antilichaam behandeling mogelijk. Het toxine blokkeert de zenuwcellen waardoor er geen neurotransmitters meer worden uitgescheiden; dit heeft verlamming tot gevolg. Cosmetisch wordt deze verlamming gebruikt om rimpels glad te strijken, onder de naam Botox.

Door de binding van het neurotoxine aan zijn target te modelleren, hebben de wetenschappers vier verschillende tetrapeptides berekend die inhiberend werken. Door deze moleculen in vitro te laten binden aan het active deel van neurotoxine A, is de beste kandidaat voor medicijnproductie geselecteerd. Daarnaast zijn kristallen geproduceerd van de toxine-inhibitor complexen met een resolutie van 1,8 Å, om deze interactie verder te bestuderen.

Bron: Journal of Biological Chemistry

Onderwerpen