Steroïden in kwart van voedingssupplementen

Van de voedingssupplementen, die in de VS in de winkel liggen, bevat zeker een kwart verboden steroïden. Dat blijkt volgens het dagblad USA Today uit een onderzoek van Informed-Choice, een organisatie die door een aantal supplementenfabrikanten is opgezet om tot een kwaliteitslabel te komen.

De resultaten bevestigen de conclusies van het Internationaal Olympisch Comité van een paar jaar geleden. Toen werden steroïden aangetroffen in 18,8 procent van de in de VS gekochte supplementen.

Voor het onderzoek zijn 52 supplementen ingekocht. Daarbij is nadrukkelijk niet gezocht naar producten die er verdacht uitzagen. Het ging voornamelijk om grote merken die in elke shopping mall verkrijgbaar zijn en waarvan high school kids en hun ouders zouden moeten kunnen aannemen dat ze deugen.

De supplementen werden opgstuurd naar HFL in Fordham (Engeland), een door de wereldantidopingorganisatie WADA geaccrediteerd dopinglab. Daar trof men in 13 van de 52 producten sporen aan van steroïden. In zes supplementen zaten verboden stimulerende middelen.

Informed-Choice vermoedt overigens dat de producenten meestal geen kwade bedoelingen hebben maar gewoon hun apparatuur niet goed schoonmaken. Ook zouden verontreinigde grondstoffen uit Azië en Oost-Europa kunnen zjn gebruikt.

bron: USA Today

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken

Onderwerpen