DNA-analyse is een nuttig wapen in de strijd tegen illegale handel in walvisvlees. Het heeft al minstens één exclusief sushi-restaurant de kop gekost, zo melden trotse onderzoekers die er een publicatie in Biology Letters mee in de wacht sleepten plus een Oscar voor de beste documentaire.

De ontmaskering van restaurant The Hump in Santa Monica, Californië, veroorzaakte onlangs een klein schandaal. De zaak had een ‘suggestion du chef’ ter waarde van 600 dollar op de kaart staan ‘voor de avontuurlijke eter’, met onder meer walvis- en paardensashimi.

 

De auteurs bestelden de schotel, namen wat monsters mee en maakten ‘vingerafdrukken’ van het mitochondriale DNA. Die vergeleken ze met bekende fingerprints.

 

Resultaat: het ‘paard’ was een rund maar de walvislapjes kwamen wel degelijk van een Noordse vinvis. De fingerprint kwam zelfs zó goed overeen met die van walvisvlees dat de auteurs in 2007 en 2008 in Japan hadden gekocht, dat de walvissen in kwestie waarschijnlijk naaste familie zijn geweest.

 

Beelden van de vinvis-sashimi belandden in ‘The Cove’, een documentaire van de Ocean Presentation Society over illegale walvisvangst. Die was onlangs dus goed voor een Oscar.

 

De auteurs haalden er bovendien de US National Oceanic and Atmospheric Administration bij, die ook zo’n avontuurlijke schotel bestelde en de analyse nog eens overdeed. Inmiddels is het restaurant gesloten en hebben de eigenaar en de chefkok een strafklacht aan hun broek wegens illegale verkoop van zeedieren. Daar staat maximaal een jaar cel en 200.000 dollar boete op. Regisseur Louie Psihoyos vermoedt dat heel wat branchegenoten zich een aap geschrokken zijn en dat er langs de Amerikaanse westkust een aanzienlijke hoeveelheid diepgevroren walvisvlees bij het vuilnis is beland.

 

Inmiddels is op dezelfde manier ook een restaurant in Seoel aan de schandpaal genageld. In Zuid-Korea is walvisvlees alleen legaal wanneer de donor per ongeluk in een visnet is blijven steken. Maar in dit geval bleek het vlees afkomstig van een Antarctische dwergvinvis die van z’n leven geen Koreaanse vissersboot kan zijn tegengekomen. Het DNA-profiel bleek opnieuw te matchen met monsters uit Japan. De politie in Seoel is inmiddels ingelicht.

 

bron: Oregon State University, naturenews

Onderwerpen