Vegetariërs wijken genetisch af van carnivoren, en viseters zijn wéér anders. Ze zijn evolutionair aangepast aan de meervoudig onverzadigde vetzuren die ze binnen krijgen, schrijven onderzoekers van Cornell University (VS) in het tijdschrift Molecular Biology and Evolution.

Uiteraard heb je het dan niet over voorkeuren binnen één bevolkingsgroep, maar over complete populaties. De vegetariërs zijn in dit geval inwoners van Pune, India, die traditioneel vrijwel geen vlees eten. De vleeseters zijn inwoners van de VS en de viseters zijn Inuit, bij sommigen beter bekend als Eskimo’s.

De vergelijking werd mogelijk gemaakt door de beschikbaarheid van steeds grotere aantallen individuele genomen. Voor dit onderzoek waren het er een paar honderd per bevolkingsgroep, voldoende om de resultaten statistisch enigszins significant te maken.

Het verschil blijkt te zitten in het gen dat codeert voor FADS2, een vetzuurdesaturase-enzym dat dubbele bindingen introduceert op specifieke plekken in vetzuurketens. Daar bestaan twee veel voorkomende varianten (allelen) van, waarvan er een 22 basenparen mist. Die omissie blijkt tevens de expressie te verminderen van het gen dat codeert voor een verwant desaturase genaamd FADS1.

Zoals te verwachten viel, vind je het ‘lange’ allel voornamelijk bij vegetariërs. Die krijgen maar heel weinig omega 3- en 6-vetzuren binnen (planten maken die verbindingen immers niet of nauwelijks aan) en moeten ze dus zelf synthetiseren uit kortere vetzuurketens. FADS1 en 2 zijn daarvoor essentieel.

Door vervolgens die vegetariërs (meestal koeien, varkens, schapen etc) te verslinden krijgen vleeseters vanzelf die vetzuren binnen. Er zelf nog meer synthetiseren is zinloos en bovendien wordt arachidonzuur, een van de door FADS-enzymen geproduceerde omega 6-vetzuren, geassocieerd met een verhoogde kans op ontstekingen. Dus heeft deze groep meer aan het ‘korte’ allel.

In concreto bleek 68% van de onderzochte Indiërs twee kopieën van het lange allel te hebben. Bij de Amerikanen was dat maar 18%. De onderzoekers hebben er ook nog bestaande info uit het 1000 Genomes Project naast gelegd en kwamen zo op 17% van de Europeanen, 29% van de Oost-Aziaten en 53% van de Afrikanen.

Met de Inuit is nog iets anders aan de hand. Vis is nog rijker aan omega-3 dan vlees. Hier lijkt dus het korte allel samen te gaan met SNP’s, afwijkingen ter grootte van één basenpaar, die elders binnen het genoom nog sterker de rem op het vetzuurmetabolisme zetten.

bron: Cornell University